Szélvédő teszt

A szakértők ütközési tesztet és autóüveg minőség-ellenőrzést végeztek a közismert Lada Largus állomáskocsi számára, amelyet az első generációs Renault Logan-ra helyeztek. A következő tesztparamétereket beépítették az elkészített tesztprogramba:
  • Megfelelés az eredeti méreteknek
  • Dudor és vastagság
  • A feldolgozási élek minősége
  • Optikai torzítás
  • Kopásállóság
  • Ütésállóság
Szélvédők versenyeztek a LEMSON-nal:
  • BENSON
  • FY
  • KMK ÜVEG
  • LEMSON
  • PILKINGTON
  • SE
  • XYG
A Glass-Lux LEMSON és a BENSON auto-glass 2-3 helyre emelik, így elveszítik a világhírű titán PILKINGTON címét. De amint azt Aleksei Revin (a cikk szerzője) megjegyezte:
Az összes szemüveg hasonló eredményeket mutatott. Nincsenek nyilvánvaló hibák vagy éghajlati teljesítmény.
A végső álláspont nem az oka annak, hogy a vevő egyetlen opciót válasszon, hanem az, hogy a gyártók büszkék legyenek termékeik minőségére! Magyarországon a Kabelacs&Kmkglass Kft forgalmazza kizárólagosan a Lemson márkájú Glass-Lux autóüveget az országban. A legolcsóbban juthat ön is hozzá!! Vásároljon ön is autójába Lemson szélvédőt!

A szélvédő csere

Az utazásunk során az autónkat nem csak alulról érhetik sérülések, hanem bármely más irányból is, például a kavicsfelverődések nagyon komoly kárt tudnak okozni a szélvédőben. Kizárólag a szélvédőcsere a megoldás a végigrepedt üveg esetében, különösen akkor, ha meg is törik. Rendkívül fontos, hogy a kedves vendég mindent tudjon a szélvédőcsere folyamatáról, mikor mi fog történni az autójával, mennyi idő, milyen anyagok szükségesek hozzá, mi a szélvédőcsere folyamata.

A szélvédőcsere folyamata

A szélvédőcsere első lépéseként a cserélendő szélvédőt távolítjuk el egy kizárólag erre a célra kialakított késsel vagy dróttal, mindeközben nagyon vigyázva a karosszériára, nehogy megsérüljön. Ez számunkra azért is fontos, mert egy aktuális problémát kívánunk megoldani a szélvédőcsere által, nem újabbakat okozni, keletkezhet sérülés nem látható helyen is akár, és akkor később korrózió keletkezhet a megsérült helyen. Amennyiben a szélvédőcsere folyamata alatt mégis valamilyen nem várt sérülés keletkezne, azt egy speciális festékkel orvosolni lehet, így megelőzve a későbbi problémákat.
szélvédőcsere 1
szélvédőcsere 2
szélvédőcsere 3
A szélvédőcsere következő lépéseként az új üveget kell a helyére tennünk, vagy egy új keretbe vagy a régibe, ezt majd a szakember eldönti. Ezek után már következkezhet a szélvédő beragasztása. A szélvédőcsere egyik legfontosabb része a beragasztás, így a szakembernek nagyon oda kell figyelnie, hogy egy összefüggő karimát képezzen a ragasztó, így hézagok nem alakulhatnak ki, ugyanis hézagok esetén nagy az esély a beázásra vagy a menetszél autóba bejutására. A szélvédőcsere következő lépéseként a ragasztó felkenése után az új üveget egy határozott mozdulattal a helyére tesszük egy speciális tapadókorongos eszköz segítségével.
szélvédőcsere 4
A szélvédőcsere utolsó lépése a következő, az autó tetejéhez rögzítjük az új üveget egy speciális ragasztószalaggal, ezután a fűtésszálak és antennák csatlakozását végezzük el. A szélvédőcsere után egy meghatározott időt a műhelyben kell még maradni a gépjárművel, de utána már lehet is távozni tőlünk. A részletes leírásból kiderül, hogy nem olyan nehéz a szélvédőcsere, de mégsem érdemes magunknak elvégezni, kizárólag szakember által!

Szélvédő

A szélvédő kétféle típusát lehet meghatározni, az egyik a gumis, a másik a ragasztott szélvédő. A gumis verziót elübb az üvegre tesszük fel, aztán egy madzag segítségével behúzzuk a helyére, ezért ezt a változatot behúzósnak vagy Z profilos gumikeretnek szoktuk nevezni. A másik fajta a ragasztott szélvédő, ennél a régi eltávolítását kézi vágóval, vagy drótos kivágással, esetleg gépivel oldhatjuk meg. Az elvágás tulajdonképpen a régi ragasztójának a szétvágását takarja.
szélvédő 1
Ezt követően a karosszéria tisztítására van szükség, a ragasztóból visszamaradó anyagot szükséges eltávolítani a karosszériáról. Utána a tisztítószerrel történő megtisztítás következik, a peremet és az üveget is meg kell tisztítani. Ha a tisztítás után megszáradt a felület, a primereket szükséges felvinni, a díszkeretet pedig a szélvédőre szükséges felrakni. A ragasztóanyagot az üvegre szükséges felvinni körbe, esetleg a karosszériára, a varratmagasság pedig úgy 8-10mm körül van.
szélvédő 2
A szélvédő beszerelése után az üveglapot szívókorongos üvegfogóval kell besüllyeszteni a karosszéria közepébe. Aztán az üveget kívülről ragasztószalaggal kell rögzíteni, aztán ékelni. Ezek után a burkolatokat kell visszaszerelni, a száradás ideje függhet a ragasztótól és a hőmérséklettől, amely 1-től 4 óráig terjedhet.
szélvédő 3

Autóüveg

Többnyire az autóüveg a legnagyobb, eredeti alkatrészt gyártó cégek által készülnek, de az utángyártott autóüveg készítői se ritkák.
autóüveg 1
Nézzünk csak néhány márkát, amelyek a legnagyobb beszállítók:
  • Pilkington
  • NordGlass
  • Lemson
A fentebb említetteken kívül az összes többi cég utángyártott üveget készít, ezért többféle márka közül lehet választani, amelyekből csak kis arányban szokott jó minőségű termék születni. Ezeknek az utángyártott üvegeknek szükséges az eredeti műszaki követelményneknek megfelelnie.
autóüveg 2
Tulajdonképpen az autóüveg funkciója is többféle lehet, ahogy bármely más alkatrészé egy gépjárműben. A ragasztás és a tömítés technológiájával az autóüveget a karosszéria keretébe szokták ragasztani. Így az autóüveg a karosszéria szerves része lesz, ezért mondhatjuk, hogy hozzájárul, hogy az autó a lehető legjobb konstrukciót kapja. Az autóüveg minden téren jobb tartást biztosít a karosszériának, nagyobb lesz az ellenállóképessége.
autóüveg 3
Az autóüveg már szerkezeti elemmé vált, ezért ki kellett találni egy olyan rögzítési módot, amely az autóüveget ért hatásokat átadja, de a többi alkatrész erőssége miatt az autóüveg nem nem tud károsodni. Szükséges a rugalmas ragasztás alkalmazása, hogy az autóüveg bármilyen hatásnak ellenálljon, például baleset esetén a légzsákot is annak kell megtartania.
autóüveg 4

Az autóüveg története és részletei

Nem tulajdonítható nagy fejlődéstörténet az autóüveg részére, a manapság is ismert autóüveg kicsivel az autók elterjedése után jelent meg, pedig sokan azt hiszik, hogy az autóüveg az autóval együtt jelent meg. Eleinte, amikor az első járműveket készítették, egyáltalán nem fektettek nagy hangsúlyt a biztonságra. Biztosan mindenki emlékszik olyan old timer autókra, amelyekben nem volt autóüveg, a vezetője pedig olyan szemüveget hordott a fején, amely a repülők pilótáin is voltak, ezzel védve a szemüket a portól, felpattanó törmeléktől és a menetszéltől. A felcsapódó sártól vagy a repülő bogaraktól viszont ez se igazán védett. Ezek után viszont sikeresen rájöttek a gyártók, hogy mégiscsak hiányzik még valami, ez pedig az autóüveg. Aztán telt az idő, és megjelentek az egyszerű, ablaküvegből gyártott autóüveg darabok, melyek rendkívül balesetveszélyesek voltak széttörésük esetén, sokszor halált vagy súlyos sérülést okoztak. Az edzett üveg tulajdonságai között köztudott az a tény, hogy biztonságosnak még csak véletlenül sem nevezhető, különösen egy rétegben alkalmazva. Ezután az autóüveg már edzett üvegből volt legyártva, nem ablaküvegből. Egy esetleges autóüveg töréskor jóval kisebb méretű szilánkok keletkeztek, valamint nagyobb szilárdsággal is bírtak, így nagy előnye volt a régi fajtával szemben. Így már jóval kisebb sérüléseket okoztak az autóüveg szilánkok, de még mindig baleset- és sérülésveszélyesek voltak, mert a kisebb szilánkok is hátrafele vágódtak, a vezető arcába.
autóüveg 5
A laminált üveg esete viszont más, ennél a típusnál két üveget összeragasztanak és egy átlátszó köztes réteggel látnak el. Ez az autóüveg típus úgy készül, hogy egy PVB fóliát helyeznek el a hajlékony, harmadik rétegre, amely a két üvegréteg közé kerül. Így amennyiben az autóüveg el is törik, a széttörő üvegszilánkok se az utasnak, se a vezetőnek, néha még az éppen elgázolt gyalogosnak sem okoznak sérülést. Az ilyen fajta autóüveg első alkalmazója Henry Ford volt, 1929-ben elrendelte minden általa gyártott autó ilyen fajta üvegezését. A manapság gyártott autóüveg már csak ilyen szerkezettel készülhet, teljesen mindegy, hogy ki a gyártó. Elmondható tehát, hogy az autóüveg egy ragasztott és hajlított üvegszerkezet és több, mint 80 éves múlttal büszkélkedhet. Az autóüveg iránti érdeklődés és kereslet folyamatosan növekszik, túltesz a gazdasági növekedésen is, gazdasági válságok ide vagy oda. Manapság az autóüveg is folyamatosan fejlődik, mint bármely más iparág. Az autóüveg iránti érdeklődés növekedésének az egyik nagy oka, hogy a Távol-Keleten és Kínában a gépjárművek iránti igény folyamatosan növekszik, így az autóüveg gyártása is sokkal jobban növekszik. Kínában az autóeladások száma évről évre hatalmas mértékben növekszik, és ez teljesen megállíthatatlan. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy az autóüveg gyártásának növekedésére nem csak a növekvő gépjárműgyártás van hatással. Az elmúlt néhány évben az autóüveg mérete is nőtt. Ha összehasonlítanánk egy 20-30 évvel ezelőtti gépjármű és egy napjainkban gyártott gépkocsi autóüveg méretét, szemmel látható a hatalmas méretnövekvés. Olyan gépjármű is van, amely esetében az autóüveg méretének növekedése körülbelül 60%-os, így szemmel látható a növekedés. Manapság egyre több gépkocsi hátsó része vagy teteje, esetleg mindkettő, teljesen üvegből áll.
autóüveg 6
Az autóüveg iránti kereslet növekedése mellett a az értéknövelt tartalom és a minőség iránti igény is állandóan csak nőtt. Manapság teljesen normális, ha egy gépjárműbe hővédő autóüveg kerül, amely csökkenti a légkondícionáló terhelését, valamint az autó anyagainak fakulását. Manapság már a navigációs készülékek, rádiók vagy mobiltelefonok antennáit is segíti az autóüveg, ugyanis antennákat is szoktak már beleépíteni, ezen kívül elterjedt még az autóüveg fűtőszállal felszerelve, amely mind a páramentesítést, mind a jégmentesítést nagyban segíti. A funkciók bővítése viszont sosem áll meg, folyamatosan egyre több kiegészítővel fog rendelkezni az autóüveg. Manapság már olyan autóüveg is van, amely esőérzékelővel van ellátva és bekapcsolja az ablaktörlőt vagy fényérzékelővel van felszerelve. Teljesen egyértelmű, hogy a jövő gépjárműveinél is nagyon fontos szempont és nagy kihívás lesz az autóüveg, mind a gyártó számára, mind az azt beszerelő műhely számára. Egy gépjármű biztonságának tekintetében rendkívül fontos tényező manapság az autóüveg. Körülbelül a 80-as évektől lett közelező a ragasztott biztonsági autóüveg, hogy bármilyen törés esetén is egyben maradjanak. A laminált autóüveg 2 üvegből áll, a két réteg között pedig egy műanyag réteg van, ennek az autóüveg típusnak viszont két előnye is van. A külső veszélyektől is véd, valamint egy esetleges balesetnél az utasok az autón belül maradhatnak. Az autóüveg megjelenése A 19. század vége felé kezdték el gyártani az első önjáró autókat, emellett a belső égésű motort is folyamatosan fejlesztették, amely sokat segített a sorozatgyártás beindításában. Az autóüveg 1904-ben mutatkozott be először. Korai autóüveg tervezés Az első autóüveg példányok még eleinte két darabból voltak elkészítve, a felső felét le lehetett hajtani, ha az autóüveg túl piszkos lett. Ahogy már fentebb is szó volt róla, ez a fajta autóüveg még síküvegből volt elkészítve, és óriási baleset- és sérülésveszély állt fenn a szétrepülő üvegszilánkok miatt. A biztonsági autóüveg feltalálása A síküveges autóüveg veszélyét két európai tudós szerette volna elhárítani a 20. század elején, új megoldást fejlesztettek ki. A brit John C. Wood egy laminált autóüveg fajtát fejlesztett ki, amely a Triplex márkanevet kapta, a francia Edouard Benedictus tudós pedig olyan autóüveg fajtát talált ki, amely egy cellulóz réteget használt fel a síküveg két rétege között. A két autóüveg típus tulajdonképpen meglehetősen hasonlított egymásra. Ahogy már szó volt róla, Henry Ford kezdte el 1927-ben a Triplex márkájú autóüveg típussal gyártani a gépkocsijait. Ennek az autóüveg típusnak viszont az volt a legnagyobb hátránya, hogy a celluloidból készült réteg egy idő utáán elszíneződött. Az edzett autóüveg Az 1950-es években a hátsó és oldalsó autóüveg alapjaként edzett üveget kezdtek el használni az autógyártók. Kicsi, gyöngy formájú darabokra esik szét sérüléskor, nagyon nagy erőellenállásra képes, magas hőmérsékletű kemencében hevítették. A legelső hajlított formájú autóüveg egy 1934-es Chrysler Imperial Airflow CW autóban volt megtalálható, amely sorozatgyártásban készült, az autóüveg pedig egy-egy darab hajlított típusból állt. Érdekességképpen említhető, hogy ez volt a Chrysler bármikor készült legnagyobb méretű autója, az ára 5 ezer dollárnál kezdődött.
autóüveg 7

Az autóüveg extra tulajdonságokkal is rendelkezhet:

Színezett autóüveg:Az utóbbi 10 évben készült gépjárművek körülbelül 90 százaléka már színezett üveggel készül. A legtöbbet használt a zöld vagy a kék színű autóüveg szokott lenni, fontos tulajdonsága pedig, hogy a fényt nagyjából 70 százalékban engedik át. Sávos autóüveg:Általában sávval, vagy másik nevén napcsíkkal a színezett autóüveg szokott készülni. Három féle típusa van, zöld-szürke sávos, zöld-kék és zöld-zöld sávos autóüveg. Ez a fény tompítására szolgál, hogy a napsütéskor az erős fény ne bántsa a vezető szemét. Fény- és esőszenzorral felszerelt autóüveg:Erről volt már szó fentebb, esőben elindítja az ablaktörlőt, ha érzékeli a vizet. A fényérzékelő pedig arra való, hogy a sötétedés érzékelésekor automatikusan felkapcsolja az autó fényeit. Akusztikus autóüveg:Magas hatásfokú zajszűréssel ellátott autóüveg, nem kerül sokba, nem is nehéz kivitelezni, a dBCONTROL hatékonyságával működik. Fűthető autóüveg:A műszerfalon található a kapcsolója, általában hátsó és első autóüveg esetében alkalmazzák, de előfordul a buszok üvegénél is, akár a vezető oldalán, akár az ajtó üvegén. Solar autóüveg:Remek hőszigetelő, a Nap hőjét egy láthatatlan bevonat miatt visszaveri, így a sugárzás általi meleget nem adja át az autóüveg, így nem is melegíti az autót, remek hőérzetet tud biztosítani bármely színezett, színtelen üveggel ellentétben.